Hoe werkt acupunctuur?

Volgens de filosofie van de Traditionele Chinese Geneeskunde (Traditional Chinese Medicine: TCM) krijgt ieder mens bij de geboorte een bepaalde hoeveelheid energie mee. Die energie is nodig om te kunnen leven, maar ook om aktief te zijn. In deze filosofie stroomt deze energie die wij hebben meegekregen door het lichaam via bepaalde kanalen, meridianen genoemd.  Deze kanalen verbinden niet alleen elkaar, maar ook de afzonderlijke organen en de geest.

Indien er een verstoring optreedt in deze energiestroom, ontstaat volgens de TCM een ziekteverschijnsel. Deze verstoring van de energiestroom geeft een disbalans in de harmonie van het lichamelijke energiepatroon. Het kan ontstaan door invloeden van buiten af (denk hierbij aan virussen, wind, kou, hitte, vocht), door trauma's, overbelasting, hevige emoties of grote zorgen. Door bepaalde punten op de meridianen te prikken met acupunctuurnaalden, kan de energiestroom zich weer herstellen en komt het lichaam weer in balans. Hierdoor verdwijnen meestal de lichamelijke klachten.

Oor Acupunctuur

Op het oor is er een projectie van de lichaamsmeridianen terug te vinden. Je kan er een presentatie van het gehele lichaam op terugvinden. Door de specifieke punten op het oor te prikken, worden de corresponderende punten op het lichaam aangestuurd. Hierdoor prik je in het oor alsof je op het lichaam prikt. Bij de acupunctuur-pijnbestrijding wordt met name de oor acupunctuur gebruikt. Meestal worden hiervoor verblijfsnaalden gebruikt die maximaal 2 weken blijven zitten. Over de verblijfsnaaldjes worden kleine pleistertjes geplakt. U kunt hiermee gewoon douchen, zwemmen en naar de sauna. U dient gedurende deze 2 weken de verblijfsnaaldjes ieder dagdeel een enkele keer aan te drukken, om zodoende het maximale effect van onze behandeling te bewerkstelligen.

  • Energiestroom via meridianen
  • Verstoring geeft disbalans
  • Herstel door (oor)-acupunctuur
  • Hierdoor afname van uw lichamelijke klachten

Pijnbestrijding

Pijnbestrijding is een dagelijkse behandeling in de anesthesiologische praktijk. De pijn waarmee men bij de pijnbestrijding komt heeft echter een andere benadering nodig. Soms is de pijn niet via de reguliere behandelingen op te lossen en geeft acupunctuur een uitkomst. Meestal zijn er ongeveer 5 acupunctuurbehandelingen nodig om resultaat te boeken. Indien u niet geholpen kunt worden door de reguliere behandelingen, kunt u aan ons kenbaar maken dat u graag pijnbestrijding-acupunctuur wilt ondergaan. U dient er wel rekening mee te houden dat de nota contant dient te worden voldaan. Deze nota kunt u dan weer indienen bij uw zorgverzekeraar.

De behandelingen worden verricht in de privé praktijk van Drs. Liem:

Huisartsenpraktijk Berg en Bos: John F. Kennedylaan 32, 7314 PS in Apeldoorn.

Maak hier uw acupunctuur afspraakPlan hier uw route

Tevredenheid

Een patiŽnt ging emigreren naar Canada. Alles was reeds geregeld. Door nekklachten wilde zijn nieuwe werkgever in Canada echter geen werkgeversverklaring afgeven, waardoor de emigratie op losse schroeven kwam te staan. Reguliere behandelingen gaven tot dusver niet het gewenste effect. Aan hem is voorgesteld om als laatste redmiddel de bekende acupunctuurpunten mee te behandelen.

Mijn emigratie naar Canada kwam door mijn nekklachten in gevaar. Door de aanvullende acupunctuur kon ik toch klachtenvrij naar Canada vertrekken. Ik moet er niet aan denken dat ik mijn werkvergunning niet had gekregen. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen.

De heer P.T.

Resultaten van Acupunctuur

Begin 2010 werden alle acupunctuurpatiënten op het resultaat geëvalueerd door een onafhankelijke pijnverpleegkundige, waarbij 47% heeft gereageerd op de retrospectieve screening.

Van deze patiënten liet 60% een pijnreductie zien, waarvan 37% een pijnreductie toonde van 50% of meer. Bij de reguliere Westerse pijnbehandelingstechnieken wordt in zo’n geval van een succesvolle behandeling gesproken.

Kijken wij naar de tevredenheidscore, dan was 79% van de patiënten tevreden tot zeer tevreden.

Deze resultaten zijn op de volgende internationale congressen geaccepteerd voor presentatie (posterpresentatie en/of voordracht):

  • Anesthesiologendagen 20-21 mei 2010 in Maastricht
  • 13 th World Congress on Pain 29 september-2 oktober 2010 in Montreal, Canada
  • 7 th World Congress of Chinese Medicine 1-2 oktober 2010 in Den Haag
  • 64 th Annual PostGraduate Assembly in Anesthesiology (PGA) 10-14 december 2010 New York City, USA